Olin tänään Tietomaassa Kaupunkisuunnittelun seminaarissa. Se toi mieleeni monenlaisia mielenkiintoisia ajatuksia ympäristömme kehittämisestä. Myös pari viikkoa sitten Sanginjoen nuorisoseuran talolla kyläläisten mielipiteitä asiasta kuultuani on jalostanut mielipiteitäni. Sanginjokiset eivät halua alueelle kansallispuistoa. Olen itse syntynyt lähellä muutamien poliitikkojen ajamaa Sanginjoen kansallispuistoaluetta. Olen nähnyt, kuinka tehometsänhoidolla entisistä rämeistä on 50:ssä vuodessa kasvanut komeat suorarunkoiset mänty- ja kuusimetsät.
Muutamat poliitikot ovat ajaneet Kansallispuistohanketta yrittäjyyden tukemisena. Tämä toisi matkailijoita Ouluun.
Valtio rakentaa kansallispuistonsa ainoastaan omille mailleen, ei kaupungin maille. Valtio ei ole hankkimassa itselleen lisämaata. Muutenkin Sanginjoen alue on liian pieni kansallispuistoksi. Suomessa on useita laajoja kansallispuistoalueita. Miksi matkisimme muita? Olisiko meidän luonnossamme jotakin sellaista, joka houkuttelisi mahdollisia turisteja? Väitän, että ei ole.
Voimme toki käyttää kaupungin omistamia Sanginjoen metsiä turistien houkutteluun, mutta oululaisella tavalla. Oulu on kautta aikojen ennen Nokiaa elänyt metsästä. Ensin metsistä saatu terva on elättänyt esi-isiämme. Teollistumisen myötä eri yhtiöiden raaka-aineenaan käyttämä puu on tuonut elinvoimaa maakuntaamme ja kaupunkiin.
Nyt voisimme hyödyntää tätä upeaa metsää turistien houkutteluun hoidettuna, monimuotoisena kulttuurimetsänä. Siellä voisi olla hyvin hoidettuja polkuja ja metsäautoteitä. Ihmisten olisi helppo liikkua hyvin hoidettuja reittejä pitkin. Voitaisiin järjestää mönkijäsafareita kesällä ja mooottorikelkkasafareita talvella. Hyväkuntoiset voisivat tehdä patikkamatkoja.  Voisi olla historiasta kertovia tauluja kertomassa metsänhoidosta ja tervanvalmistamisesta sekä puunjalostuksesta. Myös tervahautojen rakentamisesta, pärekoneista ja muista perinnerakentamisessa käytettävistä tekniikoista voisi kartuttaa tietoa reittien varrella. Pääasia olisi kuitenkin metsän merkityksen esiintuominen paikkakunnan elinvoimaisuuden rakentajana kautta aikojen.