Tällä viikolla yleisönosastolla on ollut kirjoituksia, joissa on syytetty säästöjä hoitoonpääsyn esteenä. Eivät säästöt estä hoitoon pääsyä vaan terveydenhuollossa oleva lakisääteinen pyrokratia. Järjestelmä on luotu vuosikymmenten saatossa sellaiseksi, että tehdään paljon turhaa työtä ja muodostuu pitkiä odotusaikoja.

Jos minulla on vaiva, jonka takia tarvitsen erikoissairaanhoitoa (esimerkiksi hoitoa OYS:ssa), soitan terveyskeskukseen, jonotan ajanvarausta puhelimessa, saatan saada jonkin ihmisen puhelimen päähän, ei ole aikoja. Aikoja annetaan seuraavalla viikolla. Soitan seuraavalla viikolla ja kun onnistun saamaan ajan, minut tutkitaan, lähetetään laboratoriotutkimuksiin, varataan uusi aika. Käyn tutkimuksissa ja käyn uudelleen lääkärissä. Lääkäri toteaa minun tarvitsevan erikoissairaanhoitoa ja kirjoittaa lähetteen OYS:iin, jolloin jään odottamaan aikaa OYS:sta. Kun viimein saan ajan hoitotakuun puitteissa puolen vuoden sisällä ajanvarauksesta., se ei ehkä sovikaan, minulle annetaan uusi aika. Pääsen viimein erikoissairaanhoitoon, jolloin minulle taas tehdään uudet laboratoriotutkimukset, koska entiset ovat jo vanhentuneet tai eivät ole muuten käytettävissä. Vasta tämän jälkeen saan hoitoa.

Miettikääpä paljonko minulta työikäisenä menee tähän työaikaa ja paljonko tässä on sellaisia vaiheita, jotka ovat turhia ? Miettikää myös, mikä on pielessä? Jokainen ylimääräinen vaihe maksaa yhteiskunnalle paljon.

Tosiasiassa ilman pyrokratiaa voisin ensimmäisen soiton jälkeen päästä laboratorio- tai röntgentutkimuksiin. Tämän jälkeen terveyskeskuslääkärille ja tarvittaessa heti erikoissairaanhoitoon. Jos OYS.ssa ei ole paikkoja, voitaisiin palvelut ostaa yksityiseltä. Uskonpa että tällainen yksityiseltä osto ei nostaisi ollenkaan kuluja vaan päin vastoin syntyisi säästöä, kun ylimääräiset vaiheet jäävät pois. MYös OYS:n jonot purkautuisivat ja ihmisten vaivat eivät ehtisi pahenemaan. Päivystyshoitoa tarvittaisiin vähemmän vai olisiko tämä vain sitä päivystyshoitoa eli muuta ei sitten tarvittaisikaan. Ihmisten työpoissaolot vähenevät.