Olen usein miettinyt, miksi niin monet koululaiset voivat pahoin. Itselläni ei ole ollut tilaisuutta päästä seuraamaan kouluopetusta opettajan enkä pitkään aikaan opilaankaan silmin.

Usein olen kuullut moitittavan liian suuria ryhmäkokoja. Uskon,että varmasti tämä on yksi syy oppilaiden unohtumiseen.

Jos lehdessä on kuvia oppilaista tai kerrotaan jotakin joko positiivista tai negatiivista, aina esillä on jokin "ei tavallinen" oppilas. Jos sadasta oppilassta yksi on maahanmuuttaja, tämä yksi on varmasti kuvassa, koska hän on erilainen. Myös jos joukossa on muuten poikkeava, tämä varmasti tuodaan esille. Ei haittaa vaikka näin tehdäänkin. Olen kuitenkin miettinyt, unohtuuko tavallinen, hiljainen keskiverto-oppilas. Saako hän riittävästi huomiota, jotta hänenkin itsetuntonsa saisi riittävää hyväksymistä? Tarkoitukseni ei ole syyttää tästä ainakaan opettajia, vaan tätä järjestelmää.

Olen keskustellut asiasta myös opettajien kanssa ja kuullut jopa esimerkkejä, joissa tavalliseen koululuokkaan on sijoitettu oppilaita, joiden opettaminen vie 98 % opettajan huomiosta. Mielestäni tämä on väärin näitä muita oppilaita kohtaan. Pienellä koulullahan tämä voi merkitä sitä, että yksi vuosiluokka jää kokonaan ilman todellista opetusta.