Vuosi sitten minulla oli tilaisuus tutustua Kuopion rantarakentamiseen. Kuopion kaavoittajat olivat oivalteneet hyödyntää Savolaisen järvimaiseman olevan se, millä kaupunki pystyy houkuttelemaan myös keskitasoa varakkaampia veronmaksajia kaupunkiin. Samalla kaupunki sai Savolaisen järvikaupungin maineen parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Tänä vuonna Vaasan asuntomessuilla sain nähdä, miten rakentamisessa oli pystytty luomaan  kaupungille merellinen leima.

Oulun asuntomessuilla pari vuotta sitten oli tarkoitus luoda myös Oulusta merellinen kuva. Tässä ei onnistuttu.Kaavoittaja ei anna asukkaailleen mahdollisuutta rakentaa meren tai Oulujoen rantaan. Rannat pitää varata yhteiseen käyttöön eli pyöräteiksi ja maanteiksi.

Sen vielä ymmärrän, että aikanaan kaupungin varikko lyhytnäköisyyden takia on rakennettu yhdelle tämän päivän mittapuun mukaan parhaimmille paikoille, koska sijaitsihan tuo Hietasaareen menevä tie "syrjässä" suorastaan esikaupunkialueella. Tänä päivänä ei enää pitäisi moiseen virheajatteluun sortua, vaan pitäisi viimeinkin ymmärtää, että ainoastaan kaavoittamalla myös omakotitalojen rakennuspaikkoja meren ja joen rannalle meillä on mahdollisuus luoda merellinen Oulu. Jos nämä ranta-alueet pidetään yhteisessä käytössä, ovat ne parissa vuodessa risukoituneet eivätkä näin ollen ole iloksi kenellekään.